Pokličite: +386 (0)2 713 00 00
                    +386 (0)31 612 935

Parketarstvo

 

Za popolno zadovoljstvo ni dovolj kvaliteta izdelka, pač pa tudi kvalitetno izvedena storitev- parketarstvo!
Zato vam želimo parketarstvo približati v čimbolj enostavni in strokovni luči.

Za najboljšo funkcionalnost parketa moramo v prvi vrsti zagotoviti pravilno pripravo tal za lesene talne obloge. Priprava tal je izjemno pomembna pri parketarstvu. Nato moramo oceniti ustrezno pripravljenost estriha za polaganje parketov, saj lahko le tako zagotovimo brezhibno izvedeno parketarstvo. Pri parketarstvu ima polagalec pravico vizualno kontrolirati določene parametre ter opozoriti na opažene nepravilnosti.

Prostori, ki so pripravljeni za polaganje (parketarstvo) morajo imeti pravilno klimo in temperaturo. V prostoru ne sme biti prepiha, temperatura prostora mora biti najmanj 15-18°C in relativna zračna vlaga med 50-65%. Ko smo trdno prepričani da klimatski pogoji in estrih ustrezajo zahtevam za brezhibno polaganje se odločimo za vgradnjo parketa. 

Parketa ne vgrajujemo v vlažne prostore, neogrevane prostore ali zunanje prostore. Zaradi svoje specifične zgradbe je les hidroskopen, zato je bolj ali manj vlažen, hkrati pa nenehno vzpostavlja ravnovesje z klimo v kateri se nahaja. V kolikor se spreminjajo klimatske razmere niha tudi lesna vlažnost. Stabilnost vlažnostnega stanja lesa je zelo težko zagotoviti. Sprememba vlažnosti povzroča tudi dimenzijsko spremembo lesa. Pri parketarstvu je stabilnost parketa odvisna od izbire materiala, postopkov v proizvodnji, pravilnih postopkov vgradnje in vzdrževanja končnega uporabnika. Relativna zračna vlažnost v tesni zvezi s temperaturo prostora mora biti v pravem ravnovesju. V kolikor ni ravnovesja pride do nezaželenega krčenja in nabrekanja lesa. Ravnovesna vlažnost v normalni klimi je 65% zračne vlažnosti pri temperaturi 20°C. Več o parketarstvu v nadaljevanju... 

Parketarstvo

Ko smo trdno prepričani da klimatski pogoji in estrih ustrezajo zahtevam za brezhibno polaganje se odločimo za polaganje parketa - parketarstvo.
Količina:

Opis

 

Parketarstvo in priprava tal za talne obloge

 • Za ustrezno parketarstvo je pomembna kakovost tlaka, pri katerem so zelo pomembni: trdnost, površinska trdota, odpornost proti obrusu, toplotna in zvočna izolativnost, električna prevodnost…Leseno talno oblogo polagamo na pripravljen estrih katerega mora zagotoviti investitor oz. naročnik del.
 • Pred polaganjem zaključne talne obloge je predvsem potrebno odstraniti nečistoče predhodnih izvajalcev del (mavec, omet, barve…).
 • Ob ogledu tal pred polaganjem opravimo meritve vlage v estrihu. Meritev lahko izvedemo z laserskim merilcem ali pa klasičnim merilcem po CM karbidni metodi. Priprava tal je izjemno pomembna pri parketarstvu. Prostori, ki so pripravljeni za polaganje (parketarstvo) morajo imeti pravilno klimo in temperaturo.
 • Estrih mora biti izdelan v skladu s predpisi:
  • Izvedena mora biti hidroizolacija, termoizolacija, zvočna izolacija in ustrezne gradbene reže
  • Površina mora biti čista, kompaktna, ne pregroba, brez razpok in ustrezno vpojna
  • Temperatura podlage med polaganjem mora biti med 15-18°C
  • Pri estrihih s toplovodnim talnim ogrevanjem je pred vgradnjo nujno potrebno izvesti protokol o zagonu talnega gretja

 

 

 

 Polaganje parketa - parketarstvo

 

 • Ko smo trdno prepričani da klimatski pogoji in estrih ustrezajo zahtevam za brezhibno polaganje se odločimo za vgradnjo parketa- parketarstvo.
 • Pred polaganjem je naročnik dolžan preveriti skladnost dobavljene talne obloge z izborom.
 • Pred vgradnjo lesene talne obloge je potrebno vedno prebrati navodila proizvajalca. Smer polaganja je običajno v smeri glavnega vira svetlobe. V kolikor želi stranka drugačne smeri se dogovor zapiše v prevzemni zapisnik. Polagalec je dolžan pred pričetkom del preveriti pogoje na objektu in vlažnost lesene talne obloge ter jih zapisati v prevzemni zapisnik. 
 • Položena lesena talna obloga se razteza in krči zato je potrebno ob stenah predvideti razmik vsaj 10mm. Pri večjih površinah in prostorih z nestabilno klimo je potrebno odmik povečati.
 • Pri parketatstvu pakete mojster odpira neposredno pred polaganjem. Masivni, dvoslojni in troslojni parket se lepi na tla po celotni površini.
 • Po zaključku polaganja(parketarstva) se po površini talne obloge ne hodi in kakorkoli ne obremenjuje vsaj 24ur.